Η ιστοριά: Στρουμφάκια, μανιταρόσπιτα μια γάτα που την έλεγαν Ψιψινέλ κι ενας ....!


Πρόλογος: Τα στρουμφάκια και η ιστορία τους!
     Τι είναι μπλε και φοράει άσπρο καπέλο; Τρεις γενιές παιδιών ξέρουν, φυσικά, την απάντηση: "Τα Στρουμφάκια!". 
    Τι είναι τα Στρουμφάκια ; Είναι μικρά, μπλε πλάσματα και σας συνοδεύουν σε ένα μαγικό ταξίδι με προορισμό ένα απίθανο μέρος.
    Ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή. Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα ξεχασμένο χωριουδάκι στο δάσος όπου κατοικούσαν κάποια μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν Στρουμφάκια. 
   Εκεί λοιπόν, στο κρυμμένο Στρουμφοχωριό, συναντάμε τον Μπαμπαστρούμφ, τη Στρουμφίτα, τον Σπιρτούλη, τον Ξεφτέρη, τον Μελένιο, τον Γκρινιάρη, τον Χουζούρη, τον Σκουντούφλη, τον Χαχανούλη, τον Λιχούδη, τον Ντορεμί, τον Προκόπη,  τον Λουλούκο και την υπόλοιπη στρουμφοπαρέα και παρακολουθούμε τις απίθανες στρουμφοδραστηριότητές τους.
     Στο ίδιο δάσος ζούσε και ο κακός Δρακουμέλ με την γάτα του την Ψιψινέλ, που ήταν ένας μοχθηρός και γεμάτος κακία μάγος, που έλεγε συνεχώς: «Ω! πόσο σας μισώ απαίσ
ια στρουμφάκια! Σίγουρα μια μέρα θα βρω το δρόμο για το στρουμφοχωριό σας και τότε, αλίμονό σας!».  
   Αν κι εσείς είστε καλά παιδάκια, σίγουρα θα συναντήσετε κάποια μέρα και τα στρουμφάκια!
Η αρχή και η εξέλιξη



    Τα τηλεοπτικά Στρουμφάκια υπάρχουν εδώ και 31 χρόνια. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι υπήρξαν για 25 χρόνια πριν εμφανιστούν στην τηλεόραση. Είναι δημιούργημα ενός Βέλγου καρτουνίστα. 


    Τα εξαιρετικά δημοφιλή μπλε πλάσματα με την δική τους μοναδική Στρουμφογλώσσα δημιουργήθηκαν από τον Pierre Culliford, Πιερ Κυλιφόρ, γνωστός και ως Peyo, "Πεγιό", έναν σκιτσογράφο γεννημένο στις Βρυξέλλες (1928-1992). 


    Ο Peyo, εμπνευστής των Στρουμφ ήταν αυτός ο οποίος τον Οκτώβρη του 1958 παρουσίασε για πρώτη φορά τις μικροσκοπικές φιγούρες σε άσπρη και μπλε απόχρωση, που έγιναν γνωστές ως Στρουμφάκια.
   Τα στρουμφάκια, τα μικρά γαλάζια πλάσματα του δάσους, εμφανίστηκαν το 1958, την 23η Οκτωβρίου, σε μια λωρίδα στο βελγικό περιοδικό κόμικ Le Journal de Spirou. 


   Οι αναγνώστες λάτρεψαν αμέσως τα χαρωπά μπλε πλάσματα που ζούσαν σε σπίτια σαν μανιτάρια μέσα στο δάσος, με αποτέλεσμα η σύνταξη να παραγγείλει μια χωριστή σειρά με αυτά και έτσι μέχρι τον επόμενο χρόνο, τα Στρουμφάκια είχαν τη δική τους σειρά στο περιοδικό. 
   Την ίδια χρονιά ένας αμερικανός επιχειρηματίας, απέκτησε τα δικαιώματα των χαρακτήρων στη Βόρεια Αμερική. Τα αρχικά παιχνίδια ήταν φιγούρες και κούκλες. 
   Το 1975, τα Στρουμφ εμφανίστηκαν στην πρώτη τους ταινία στο Βέλγιο. Η διεθνής επιτυχία τους κορυφώθηκε μετά το 1981, όταν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ζήτησε τη σειρά σε κινούμενα σχέδια για το πρωινό πρόγραμμα του Σαββάτου. 
   Η Hanna-Barbera(Φλίντστοουνς, Τζέτσονς, Σκούμπι-Ντου) ανέλαβε τη δημιουργία της. 
   Η υψηλή ποιότητα της σειράς φάνηκε από την αρχή με το ευχάριστο σενάριο και το καλοσχεδιασμένο animation.
     Αποδεικνύοντας ότι η σειρά άξιζε την αναγνώριση, τα Στρουμφάκια κέρδισαν το βραβείο Emmy το 1983. 
   Αν και το σενάριο είναι αρκετά απλοϊκό, δεν είναι καθόλου βαρετό. Αντιθέτως είναι αρκετά έξυπνο και γεμάτο δράση.
   Από τότε εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού μεταγλωττίστηκαν σε δεκάδες γλώσσες και γνώρισαν τεράστια απήχηση. 
   Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 9 κύκλοι επεισοδίων με 256 συνολικά επεισόδια!
Η Στρουμφομανία
    Η Στρουμφομανία εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη. Με θεατές εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα Στρουμφ απέφεραν τζίρο που παγκοσμίως ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια
   Παρότι συμπληρώνουν ήδη 55 χρόνια εφέτος, η δημοτικότητά τους παραμένει ανεπηρέαστη στην εποχή του Διαδικτύου: η αναζήτηση για την αγγλική εκδοχή της ονομασίας τους, smurfs, στο Google επιστρέφει σχεδόν 7 εκατόμμυρια αποτελέσματα. 
   Στέλεχος της IMPS, της εταιρίας η οποία έχει τα δικαιώματα των Στρουμφ, εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις των βιντεοπαιγνιδιών και συναφών εμπορικών ειδών στην Ευρώπη φθάνουν τα 5-12 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
    Ανάμεσα στις πολυεθνικές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την σύνδεσή τους με τα Στρουμφ είναι οι Ferrero, Haribo, BASF και Henkel, ενώ η αμερικανική αλυσίδα Junk Food επιχειρεί να προσελκύσει τους εφήβους με μπλουζάκια με τα Στρουμφ. 
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες
Η ιστορία
   Μια φορά και έναν καιρό σε ένα μακρινό δάσος, υπήρχε ένα ξεχασμένο χωριουδάκι. Εκεί ζούσαν κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που τα λέγανε Στρουμφ. Ήταν γεμάτα καλοσύνη...
   Τα Στρουμφάκια ζούσαν στο δάσος, σε μανιταρόσπιτα, μικρά σπιτάκια σε σχήμα μανιταριού, μιλούσαν τη δική τους "στρουμφο-γλώσσα" και γενικά διέφεραν από κάθε άλλο καρτούν. 
    Ήταν από την αρχή κάτι εξαιρετικά διαφορετικό στο παιδικό πρόγραμμα: οι περιπέτειές τους, η ανάγκη τους να βοηθούν το ένα το άλλο, η καλοσύνη τους και οι συμμαχίες που σχημάτιζαν απέναντι σε καθετί κακό ή απειλητικό (κυρίως στο Δρακουμέλ που ήθελε συνεχώς να τα εξαφανίσει και στον Φαταούλα), τα έκανε αμέσως αξιαγάπητα!
   Η ηρεμία και η χαρωπή διάθεση αυτών των θρυλικών πλασμάτων, ταράζεται από τα προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει, όπως αναφέραμε παραπάνω, ο “ταλαντούχος” μάγος Δρακουμέλ, τον οποίο τον χαρακτηρίζει η αποστροφή που νιώθει για την γαλάζια αυτή φυλή. 
   Ο μαυροφορεμένος μάγος μαζί με την κακιά γάτα του, Ψιψινέλ, κάνει ατελείωτες προσπάθειες να πιάσει τα Στρουμφάκια, για να τα βάλει στη χύτρα του, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει χρυσό με ένα παλιό μαγικό ξόρκι. 
   Αυτή η επιθυμία του για το χρυσό μετά την 2η-3η σεζόν ως δια μαγείας εξαφανίστηκε και απλώς μετά ήθελε να τα φάει.
Η Πινακοθήκη των Στρουμφ
   Αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν, πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 100 αρσενικά Στρουμφάκια, ένα θηλυκό, η Στρουμφίτα, και ένα μωρό-Στρουμφάκι. 
  Με την εξαίρεση του Μπαμπά-Στρουμφ, του γενειοφόρου πατριάρχη και αρχηγού του χωριού, τα περισσότερα Στρουμφάκια είναι ακριβώς πανομοιότυπα και διακρίνονται μόνο από την προσωπικότητά τους. Οι λίγες εξαιρέσεις αποτελούν τις πιο ευδιάκριτες προσωπικότητες της σειράς. 
   Παίρνουν τα ονόματά τους είτε από την κύρια δραστηριότητά τους, όπως ο εργάτης (Προκόπης), ο Ζωγράφος, ο καλλιτέχνης (Ντορεμί), ο μάγειρας, κ.ά, ή από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, όπως ο έξυπνος (Σπιρτούλης), ο τεμπέλης (Χουζούρης), ο φαρσέρ (Χαχανούλης), ο όμορφος (Μελένιος), ο Λιχούδης κ.ά.


   Σύμφωνα λοιπόν, με τα λεγόμενα του Μπαμπαστρούμφ στο επεισόδιο της πρώτης σεζόν με τίτλο "Η μαγική... ρούμπα (The Hundredth Smurf)", τα Στρουμφάκια είναι 100 στο σύνολο. Η λίστα που ακολουθεί αριθμεί τα πιο γνωστά Στρουμφ με τα ονόματά τους (και σε παρένθεση στα Αγγλικά):
1. Μπαμπαστρούμφ (Papa Smurf)
2. Στρουμφίτα (Smurfette)
3. Σπιρτούλης (Brainy Smurf)
4. Προκόπης (Hefty Smurf)
5. Ξεφτέρης (Handy Smurf)
6. Χαχανούλης (Jokey Smurf)
7. Γκρινιάρης (Grouchy Smurf)
8. Χουζούρης (Lazy Smurf / Sleepy Smurf)
9. Κοιμήσης (Dreamy Smurf)
10. Λιχούδης (Greedy Smurf /Chef Smurf)
11. Σκουντούφλης (Clumsy Smurf)
12. Μελένιος (Vanity Smurf)
13. Ντορεμί (Harmony Smurf)
14. Μουσούδης (Tracker Smurf)
15. Λουλούκος (Painter Smurf)
16. Μουτζούρης (Sloppy Smurf)
17. Μπιμπίκος (Poet Smurf)
18. Μπιζέλης (Farmer Smurf)
Μπαμπαστρούμφ



   Ο Μπαμπαστρούμφ είναι ο μόνος χαρακτήρας ανάμεσα στα Στρουμφάκια που είναι ντυμένος με κόκκινα ρούχα και κόκκινο σκούφο και με γενειάδα. Είναι ο αρχηγός της κοινότητας, ο ηγέτης του Στρουμφοχωριού και πατρική φιγούρα για τα υπόλοιπα Στρουμφάκια. 
     Γνωρίζει να φτιάχνει μαγικά φίλτρα, αλλά δεν παρουσιάζεται ως μάγος. Χρησιμοποιεί τη σοφία, την πείρα του και τις γνώσεις της μαγείας και της επιστήμης για να τους προστατεύσει από διάφορες μορφές κινδύνων που υπάρχουν στο δάσος. Προσπαθεί να μάθει τα Στρουμφάκια να κάνουν πάντα το σωστό.
Στρουμφίτα
 

   Η Στρουμφίτα είναι το μόνο ενήλικο θηλυκό Στρουμφάκι. Δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ με σκοπό να διεισδύσει στο Στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. 



   Η προέλευσή της εξηγείται στο επεισόδιο “Η Στρουμφίτα”, όταν ο Δρακουμέλ σκέφτηκε ότι ένα στρουμφοκορίτσι θα μπορούσε να προκαλέσει ζηλοτυπίες, ίντριγκες και έχθρα μεταξύ των συνήθως χαρούμενων Στρουμφ. 
   Αυτό θα είχε γίνει αν δεν την είχε φτιάξει τόσο άσχημη. Όταν ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη. 
   Ο Δρακουμέλ έπειτα την άφησε στο δάσος, όπου τη βρήκε ο Προκόπης και την πήρε στο χωριό. Της δώσανε σπίτι και ήταν πλέον έτοιμη να αρχίσει το σχέδιό της. 
   Μέχρι που πλημμύρισε σχεδόν το χωριό και άρχισε να νιώθει ενοχές. Παραδέχτηκε πως δούλευε για τον Δρακουμέλ, και έτσι ο Μπαμπαστρούμφ συμφώνησε να την κάνει ένα Στρουμφάκι (χρησιμοποιώντας μαγικά στη σειρά και πλαστική χειρουργική στο κόμικ).
   Η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε γοητευτική ξανθιά, απέκτησε πιο θηλυκή φωνή, ξανθά μαλλιά, ψηλοτάκουνες γόβες, φόρεμα και έγινε πιο γλυκιά.
    Ο βασικός ρόλος της είναι να αγαπάει τα Στρουμφάκια (κουράζεται...), να ποτίζει τα λουλούδια και να φροντίζει τα ζώα. 
Δρακουμέλ
   Είναι ένας κακός μάγος που έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τα Στρουμφάκια για να φτιάξει χρυσό με ένα παλιό μαγικό ξόρκι. Συνοδεύεται πάντα από τη γάτα του, Ψιψινέλ.
Ξεφτέρης
   Ο Ξεφτέρης είναι ο μηχανικός του χωριού. Είναι το στρουμφάκι που μπορεί να κάνει τα πάντα στο χωριό. 
    Όχι μόνο μπορεί να διορθώσει τα πάντα, αλλά μπορεί και να σκαρφιστεί δεκάδες διαφορετικές χρήσιμες εφευρέσεις. Ένα ρομπότ, ένα μικρό τρένο, ακόμα και ένα αεροπλάνο!! 
   Καθώς είναι πάντα απασχολημένος, θα τον βρείτε με την μπλε φόρμα του κι ένα μολύβι στο αυτί του.
Σπιρτούλης
   Ο Σπιρτούλης, ένας παντογνώστης, ο διανοούμενος του Στρουμφοχωριού, που δε φοβάται να μοιραστεί τις απόψεις του, ακόμα και αν τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι να βρεθεί με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. 
   Είναι πολύ παραγωγικός στη σύνταξη βιβλίων. Απαγγέλλει συνέχεια ποιήματα, αλλά ακόμα και με αυτό προκαλεί μπελάδες. Τις περισσότερες φορές στον τίτλο αναφέρεται το όνομά του (π.χ. Τα απομνημονεύματα του Σπιρτούλη). Επίσης, είναι ο βοηθός του Μπαμπαστρούμφ.
    Εκτός από αυτά δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει και ενοχλεί τον στρουμφοκόσμο και τον στρουμφοκοσμάκη. Ενώ ξέρει πώς να κάνει το σωστό, πάντα υπερεκτιμά τις ικανότητές του και τα κάνει όλα λάθος. 
   Θεωρεί πως είναι ο εξυπνότερος και όταν κάνει τα πράγματα χειρότερα, συνήθως βρίσκει έναν αποδιοπομπαίο τράγο για τις ατυχίες που προκαλεί. Διακρίνεται εύκολα από τα γυαλιά και τα βιβλία του. 
Γκρινιάρης



   Είναι το μοναδικό στρουμφάκι που γκρινιάζει και παραπονιέται για τα πάντα που συμβαίνουν στα υπόλοιπα στρουμφάκια, στο ίδιο αλλά και στο υπόλοιπο στρουμφοχωριό.
Χουζούρης
 

  Θα το χαρακτηρίζαμε ως το πιο τεμπέλικο στρουμφάκι. Νυστάζει συνεχώς και βαριέται να κάνει το οτιδήποτε.
Μελένιος
   Είναι το στρουμφάκι με τη πιο πολύ αυτοπεποίθηση. Κοιτάζεται συνεχώς στο καθρέφτη και περιποιείται ίσως σε υπερβολικό βαθμό τον εαυτό του,  έχοντας και ένα λουλούδι στο αυτί.
Σκουντούφλης
   Είναι ο απρόσεχτος του στρουμφοχωριού. Σκοντάφτει συνέχεια πάνω σε πράγματα, προκαλεί καταστροφές και σύγχυση στα άλλα στρουμφάκια.
Μάγειρας-Στρουμφ
 

  Ένας εξαιρετικός ζαχαροπλάστης (με το σκουφί του σεφ). Αρέσκεται στο να φτιάχνει κάθε είδους λιχουδιές και να τις μοιράζει στο στρουμφοχωριό.
Χαχανούλης
   Το αστείο στρουμφάκι, που του αρέσει να πειράζει τους φίλους του κάνοντάς τους πλάκες όλη την ώρα. Σπαταλά όλο του το χρόνο ετοιμάζοντας σκανταλιές και δωράκια που ανατινάζονται όταν τα ανοίγεις γιατί ο Χαχανούλης  θεωρεί ότι οι βόμβες τυλιγμένες σε δώρο είναι αστείο.
   Λιχούδης
  Είναι το πιο φαγανό στρουμφάκι. Καταβροχθίζει γλυκά, στρουμφόμουρα, πίτες και άλλες λιχουδιές αμέσως και όπου τις βρει, κάνει επιδρομές στην κουζίνα του Μάγειρα και αφανίζει ότι υπάρχει εκεί.
Ντορεμί
 
   Είναι ο ατάλαντος καλλιτέχνης του χωριού. Οι ήχοι που καταφέρνει και βγάζει από την τρομπέτα του είναι πραγματικά φάλτσοι και εις βάρος των αυτιών των άλλων στρουμφ.
Προκόπης


   Ξεχωρίζει από το τατουάζ με την καρδιά που έχει στο μπράτσο του. Είναι το δυνατότερο Στρουμφ του χωριού και είναι πάντα σε φόρμα, αφού ασχολείται σχεδόν με όλα τα σπορ!
  
  Αν υπάρχει κάποια δυσκολία μπορείς πάντα να βασιστείς σ΄αυτον. Αν και είναι λίγο άξεστος, πάντα θα έχει τη διάθεση να δώσει ένα χεράκι βοηθείας.
Λουλούκος


   Ο ζωγράφος του χωριού που γυρνάει όλη μέρα στο χωριό και στο δάσος μ΄ενα μολύβι στο ένα χέρι κι ένα χαρτί στο άλλο, ψάχνοντας για έμπνευση. 
  Όλη τη μέρα προσπαθεί να βρει ρίμες με το μυαλό του στα σύννεφα. Η Στρουμφίτα είναι γι΄αυτόν η κυριότερη πηγή έμπνευσης.
Ο Μπιζέλης ο Κηπουρός


   Αναγνωρίζεται εύκολα από το αχυρένιο καπέλο, την τσάπα και τα πράσινα ρούχα του. Γενικά δεν συμμετέχει πολύ με τη ζωή του χωριού και προτιμάει να ασχολείται με τα φυτά και τα λαχανικά του.
Μωρό-Στρουμφ



    Ένα βράδυ, κι ενώ το φεγγάρι ήταν μπλε, ένας πελαργός έφερε το Μωρό-Στρουμφ στο χωριό. Κανένας δεν ξέρει από που προήλθε αλλά υιοθετήθηκε αμέσως απ' όλο το χωριό
   Άλλαξε τις ήσυχες ζωές τους, αλλά κανείς δεν παραπονιέται γι΄αυτό (ή σχεδόν κανείς). Όλοι το αγαπάνε παρ΄όλες τις σκανταλιές του!
   Υπάρχουν ακόμα ο Κοιμήσης (ο ονειροπόλος), ο Μπιμπίκος (ο ποιητής), ο Μουτζούρης, ο Μουσούδης και πολλοί άλλοι !
Τα Στρουμφάκια (The Smurfs), 1981-1989
Η σειρά στην Ελλάδα
   Στην Ελλάδα τα Στρουμφάκια έκαναν πρεμιέρα στην ΕΡΤ (η οποία ανέλαβε την 1η μεταγλώττιση της σειράς) την Τετάρτη 2 Μαΐου του 1984.
   Στην Ελλάδα μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν από την ΕΡΤ οι 4 πρώτες μόνο τηλεοπτικές σεζόν της Αμερικάνικης σειράς κινουμένων σχεδίων (από τις συνολικά 9 σεζόν).
    Υπήρξε μια τέλεια μεταγλώττιση, η οποία συνέβαλε σίγουρα στην διάδοση της σειράς, την οποία λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι στη χώρα μας!
Ηθοποιοί που ακούγονταν: Σοφοκλής Πέππας (Μπαμπαστρούμφ), Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ), Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ), 
Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης), Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος, Βίλλυ), Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης, Μεγαλειότατος), 
Βασίλης Καϊλας (Γοδεφρείδος, Γιόχαν), Χαρά Τσακίρη (αφήγηση), Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ, αφήγηση), 
Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης, Σαμπίνα), Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης), Χρυσούλα Διαβάτη (Νεραϊδοβασίλισσα, Λαίδη Μπάρμπαρα), Έλντα Πανοπούλου (Μάτζικα).
Και ακόμα: Γιώργος Φραντζεσκάκης, Πάρις Θεοφανίδης, Νίκος Λυκομήτρος, Σπύρος Μπιμπίλας, Σοφία Ολυμπίου, Γιάννης Ευδαίμων, Ναταλία Τσαλίκη, Πέτρος Δαμουλής.
    Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το 1989, το Mega πρόβαλε παλιά και καινούρια επεισόδια των Στρουμφ κάθε Σάββατο μεσημέρι 13:30-14:00, αλλά είχε γίνει νέα μεταγλώττιση με φωνές άλλες από αυτές της μεταγλώττισης της ΕΡΤ.
   Συνολικά, οι επαναλήψεις της σειράς: 1985 (ΕΡΤ), 1989 (MEGA), 1990 (ΕΤ3), 1996 (ΕΤ1), 1999 (ΕΤ1).
Οι μεταγλωττίσεις
    Μετά από πολλά χρόνια, με την 5η μεταγλώττιση της σειράς, είδαμε για πρώτη φορά και τις υπόλοιπες άθλιες σεζόν στο STAR και σε DVD. 
   Πριν από αυτό είδαμε τη σειρά με τη 2η μεταγλώττιση (στην οποία ο Δρακουμέλ λέγεται Γκαργκαμέλ) στο JUNIORS TV, η οποία είναι και στην βιντεοκασέτα « Έρχονται τα Στρουμφ». Είναι η μεταγλώττιση με τη φωνή του Γιώργου Βασιλείου, της Υβόννης Μεταξάκη, του Ηλία Πλακίδη, του Αργύρη Παυλίδη, κ.ά. 
   Η βιντεοκασέτα «Στρουμφ Αγάπη Μου» έχει την 1η μεταγλώττιση της ΕΡΤ με κάποιες προσθήκες. Αργότερα έγινε άλλη μια μεταγλώττιση, πριν φτάσουμε στην τελευταία, της οποίας η σειρά προβλήθηκε στο MEGA το '89. 
   Για πολλούς, η μεταγλώττιση που έγινε για την ΕΡΤ είναι η καλύτερη από όσες έγιναν μέχρι σήμερα.  Ίσως είναι συναισθηματικοί οι λόγοι, ίσως γιατί την συνηθίσαμε, ίσως γιατί την έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια. Οι φωνές τους θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας.
   Η φωνή που μας ζέσταινε τα παιδικά μας χρόνια μπροστά στην tv είναι  φυσικα του Μπαμπαστρούμφ ( Σοφοκλής Πέππας). Η απόλυτα αναγνωρίσιμη φωνή που μας μεγάλωσε, αφού τη θυμόμαστε ως την σοφή φωνή του Μπαμπαστρούμφ, σίγησε στις 25 Μαρτίου 2012. 
    Ο Μπαμπαστρούμφ έφυγε και τα μικρά του Στρουμφάκια έμειναν πίσω μόνα. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν πλέον; Το σωστό και το λάθος; Θα δείξει. Θα υποταχτούν στους εχθρούς τους; ή θα πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια;  



Υ.Γ.: Βέβαια στα μέσα της δεκαετίας του '90 πέθανε και ο Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ). Χμ...
Μια κριτική για τη σειρά
    Η σειρά αξίζει κυρίως στις δύο πρώτες σεζόν. Άντε και την τρίτη, (τότε που έφερε ο πελαργός το μωρό-Στρουμφ), με το ζόρι. 
   Μετά την τέταρτη, κάθε χρόνο άλλαζε το opening και καινούργια πρόσωπα έκαναν την εμφάνισή τους και για κακή μας τύχη μπαστακώθηκαν στο Στρουμφοχωριό για τα καλά. 
   Τι Στρουμφ που έγιναν παιδιά είχαμε, τι παππούδες και γιαγιάδες που επέστρεψαν μετά από ταξίδι 500ων χρόνων, τι κουρδιστά Στρουμφ, τι μουγκούς με φύλλα για σκουφί που ζούσαν πάνω στα δέντρα και τρώγανε μπανάνες, τι σκυλιά τεράστια σε σύγκριση με το μέγεθος των Στρουμφ, τι χνουδωτά ζωάκια, δεν μπορείς να φανταστείς... 
   Μέχρι και ο Δρακουμέλ απέκτησε πρωτοπαλίκαρο. Τα δε openings, για γέλια. 

   Μέχρι που ήρθε το χτύπημα που μας εκμηδένισε: η χρονομηχανή της 9ης και τελευταίας (ευτυχώς) σεζόν. Τα Στρουμφάκια πήγαιναν για περατζάδα σε διάφορους κόσμους και έμπλεκαν με καταστάσεις ανόητες. Λίγοι-λίγοι κάθε φορά. Συνήθως οι βασικοί χαρακτήρες. Κάτι σαν την τελευταία ταινία της σειράς “Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή - Αποστολή στη Μόσχα”. 
   Επίσης, δεν θα πω κουβέντα για τα χνουδωτά Στρουμφ-κούκλες που τραγουδούσαν με παιδιά στο ALTER. 
    Την ταινία 3D που βγήκε το 2011 δε, αν δεν την σπάσεις, είσαι απλώς για τον... (χμ) για τα μπάζα.
Θεωρίες για Στρουμφ !
** Οι συγγενείς του Πεγιό λένε πως αν και ποτέ δεν υπήρξε πολιτικοποιημένος, τα κείμενά του επηρεάζονταν από διαστάσεις της πραγματικότητας. 
  Για παράδειγμα σε ένα επεισόδιο τα Στρουμφάκια συγκρούονταν για τη στρουμφογλώσσα, κάτι που πιστεύεται ότι παρωδούσε τα τεκταινόμενα στο Βέλγιο, που ήταν διχασμένο ανάμεσα στους Γαλλόφωνους Βαλώνους και τους Ολλανδόφωνους Φλαμανδούς. 
** Μια άλλη θεωρία θέλει στο Στρουμφοχωριό να αναπαριστά μια ιδεατή κομμουνιστική κοινωνία. Οι υποστηρικτές της θεωρίας επισημαίνουν ότι ο Μπαμπά-Στρουμφ φορούσε πάντα κόκκινα και ότι ο ορκισμένος εχθρός του, ο Δρακουμέλ, που ήθελε να μεταμορφώσει τα μικροσκοπικά πλάσματα σε χρυσάφι, αποτελούσε μια μεταφορά του καπιταλισμού. 
** Μια μάλλον σιβυλλική εκδοχή έδινε ο ίδιος ο Πεγιό: έλεγε ότι "κατά βάθος, είμαστε όλοι Στρουμφάκια".
Επιμύθιο
Και να θυμάστε: αν είστε καλά παιδάκια δεν αποκλείεται να συναντήσετε και τα Στρουμφάκια...




SHARE

Author

Hi, Its me Hafeez. A webdesigner, blogspot developer and UI/UX Designer. I am a certified Themeforest top Author and Front-End Developer. I'am business speaker, marketer, Blogger and Javascript Programmer.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου